Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

Συνήθως ένα άτομο επισκέπτεται έναν ψυχολόγο όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα το οποίο δυσκολεύεται να διαχειριστεί μόνο του. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η υπάρξη ενός συμπτώματος που δυσκολεύει την καθημερινότητα αυτού του ατόμου.

Ενώ έχει δοκιμάσει όλες τις πιθανές λύσεις βοήθειας (συμβουλές και στήριξη από συγγενείς και φίλους) βρίσκεται σε αδιέξοδο. Σε αυτό το σημείο, η βοήθεια  του ψυχολόγου μπορεί να είναι χρήσιμη επειδή  μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα την δυναμική σε μία κατάσταση που θεωρούμε προβληματική έως και αδιέξοδη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διακρίνουμε επιλογές σε καταστάσεις που θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι δεν υπήρχαν.


Τι διαφέρει ο ψυχολόγος από το ψυχίατρο;

Οι ψυχίατροι έχουν σπουδάσει ιατρική και ασχολούνται πρωταρχικά με την οργανική βάση των ψυχικών διαταραχών, είναι οι μόνοι που έχουν τη νόμιμη άδεια της διάγνωσης του ψυχικού νοσήματος και της συνταγογράφησης των φαρμάκων για τις ψυχικές νόσους.  

Οι ψυχολόγοι ολοκλήρωσαν πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα ψυχολογίας, μαθαίνοντας τι επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά και τι μπορεί να την αλλάξει. Στη συνέχεια ο ψυχολόγος με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορει να ειδικεύεται σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ώστε να έχει και την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή και η διεργασία που ακολουθεί είναι η θεραπεία της ψυχής μέσω του λόγου (ψυχή-λόγος).

Ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος εφόσον έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα μπορούν να ασκούν την ψυχοθεραπεία και πολλές φορές συνεργάζονται. Αρκετές ψυχικές διαταραχές απαιτούν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής αλλά και ψυχοθεραπείας για την αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας του ατόμου που πάσχει.


Τι είναι συστημική προσέγγηση;

Στα πλαίσια της συστημικής προσέγγισης στη ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, ο θεραπευόμενος κατανοείται κι αντιμετωπίζεται ως μέλος ενός συστήματος που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση κι «ανταλλαγή» πληροφοριών με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος (π.χ. της οικογένειας, της σχολικής τάξης, της παρέας, της επιχείρησής στην οποία δουλεύει, κ.λ.π.), αλλά και ταυτόχρονα με άλλα μικρότερα, ή μεγαλύτερα συστήματα, στα οποία είναι μέλος.

Το αίτημα του ατόμου - του ζευγαριού ή της οικογένειας - για βοήθεια εξετάζεται από τον συστημικό ψυχοθεραπευτή πάντα σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο ρόλο και θέση που κάθε μέλος του συστήματος έχει στην παρούσα φάση της εξέλιξής του.


Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία; Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Οι ατομικές συνεδρίες είναι συνήθως εβδομαδιαίες και διαρκούν 50 λεπτά. Κατά προτίμηση την ίδια ημέρα και ώρα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τυπικότητα στη συχνότητα των συνεδριών, διαφορετικά πιθανώς να μην είναι αποδοτική η διαδικασία της θεραπείας.

Ο αριθμός των συνεδριών διαφέρει κατά περίπτωση και εξαρτάται από τα θέματα τα οποία επιθυμεί να επεξεργαστεί ο θεραπευόμενος, τους στόχους που θέτει με τον θεραπευτή, από την ένταση της δυσφορίας του στο παρόν και από τη θεωρητική προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή. Έτσι, η ψυχοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγες συνεδρίες σε διάστημα λίγων μηνών, μέχρι και κάποια χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα να διακοπεί την θεραπευτική σχέση όποτε επιθυμούμε. Για παράδειγμα όποτε το αίτημα του θεραπευόμενου έχει ικανοποιηθεί και οι λόγοι που τον οδήγησαν στο γραφείο του θεραπευτή πλέον δεν είναι το ίδιο ισχυροί.


Υπάρχει απόρρητο;

Οι πληροφορίες που μοιράζεται ο θεραπευόμενος  κατά τη διάρκεια της  συνεδρίας είναι εμπιστευτικές και δεν θα αποκαλυφθούν σε τρίτους χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Άλλωστε, βασικός άξονας της ψυχοθεραπευτικής σχέσης και διαδικασίας είναι η απόλυτη εχεμύθεια και η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ωστόσο με βάση το νόμο, ο ψυχολόγος μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες  σε περιστάσεις απειλητικές για τη ζωή του θεραπευόμενου, άλλων ατόμων ή σε περιπτώσεις όπου τίθονται σε κίνδυνο παιδιά.


Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής μας, παρέχονται προσιτες τιμες για ολους;

Παρέχονται προσιτες τιμες για ολους και ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους.